Фахівці стверджують, що пальмовим маслом, яке додають у молочні продукти, змащують залізні механізми
Як вже повідомляв сайт «весь Кіровоград», вчора у Кіровоградському прес-клубі відбулося засідання, присвячене якості молокопродуктів у роздрібній та оптовій торгівлі Кіровоградської області. Цю «гарячу» тему висвітлювали місцеві медичні працівники та столичні експерти. Так, зокрема, Олена Сабурова, обласний лікар-дієтолог на початку засідання зауважила, що на сьогодні молоко, яке продається в магазинах, не завжди відповідає назві «молоко».
Багато корисної інформації розповів Юрій Чорнобривець, директор Інституту споживчих експертиз з Києва: «Давайте подумаємо, що спільного є між нами? Ми всі ходимо на ринок, в магазини, купуємо продукти харчування і хочемо, щоб ті гроші, які ми витрачаємо, як мінімум, позитивно впливали на наше здоров’я».
Пан Чорнобривець зауважив, що подібні зустрічі з журналістами, під час яких обговорюється якість молочних продуктів, вже відбулися у багатьох регіонах: «Такі зустрічі ми проводимо для того, щоб донести інформацію до споживачів та виробників».
Потім директор Інституту споживчих експертиз розповів, що молочні продукти діляться на два типи: ті, які виготовляються з натуральної сировини та ті, які виготовляють із додаванням хімічних речовин (наприклад, згущівка).
«Недобросовісні виробники додають пальмову олію або рослинні жири, щоб заробити більше грошей на нашому здоров’ї. Я кажу не тільки про молочні продукти, а й крекери, чіпси, шоколад. Яке воно пальмове масло? Про нього всі чули, але мало хто його бачив. Воно не розтає навіть у спеку, погано виводиться з нашого організму і не розщеплюється, розповів Юрій Чорнобривець. – Це, фактично, дуже небезпечний канцероген. Це робить його практично непридатним для споживання у людському раціоні. Ще воно небезпечне тим, що у людини розвивається ефект звикання. Пальмове масло посилює смак і людина до нього звикає. Це небезпечно».
Фахівець також повідомив, що пальмове масло, звичайно, не вирощується в Україні. Тож його імпортують для молочної, кондитерської та металургійна галузі. «Цим маслом можна змазувати залізні механізми. І у розвинених країнах воно взагалі заборонено, додав Юрій Чорнобривець.